İzmir ve Ege Bölgesinde Sportif Balıkçılık
Bendeniz 1947 İzmir Karşıyaka doğumluyum. Çocukluğum körfez sularında yüzmek ve avlanmak ile geçti. Teknelerimizi bile bahçemizde kendimiz inşa ederdik.
O zamanlar körfezden sorunsuz denize girerdik, oynardık, balık avlardık, ve avladığımız balığı rahatça yerdik. Ayvalık, Urla, Foça, Kuşadası veya Çeşmeye gitmek gereği esasında kalmıyordu.
Buna ilaveten, hem kara avcılığı hem de sualtı avcılık da kanıma bulaştı.Yüksek eğitim yıllarımda İtalya’da açık deniz yani “offshore” ve büyük balık yani “big game” balıkçılık ile de tanışarak Sportif Balıkçılığa terfi etmiştim. Zokayı tam anlamyla yemiştim.
Mesleki profilim Sınai Kimya Mühendisliği, iş hayatım ise Boya Sanayi (Dewilux), Manyetik Kayıt Ortamları (Raks), Presdöküm Sanayi (PEA), Üretim Teknolojileri Danışmanlığı.
İş hayatım başladığında boş zamanlar azaldı ve avcılıklar kısmı haliyle yavaşladı. Ama iş seyahatlerinde bir ölü haftasonu sıkıştığında onu değerlendirip kaçamaklar şeklinde Avustralya, Hawai, Japonya, Florida, ve Meksika gibi yerlerde biraz turistçe de olsa avlanma imkanım oldu, ta ki 1997 yılında 10 günlük bir Venezuela balık turu organize edinceye kadar. İşte orada zireye ulaştım ve dönüşünde teknemi büyüterek bu işi kendi dünyamda geliştirmeye karar verdim ve bizim sularda Offshore Sportif Balıkçılığa başladım. Sonradan da Andaman, CapeTown, Cabo Verde, Guatemala, Kenya, Madagascar gibi başka destinasyonlar da yelpazeye ilave oldu.
Bu arada IGFA (Uluslararası Amatör/Sportif Balıkçılık Birliği) üyesi olup Türkiye temsilcisi oluyorum.
"Açık deniz balıkçılığının keyfi, dev bir balığı yakalamaktan ziyade, tekneyi yönetme, yemleri seçme, oltaları kontrol etme, vuruşu görme, takımı kullanma, balığı misinaya alıp kancalama deneyimlerinin ve biriken anıların toplamından gelir; ayrıca zaferleri ve yenilgileri, marinaya geri dönerken arkadaşlarla paylaşmaktan."
-Zane Grey-
Tam 20 yıl önce, yani Ağustos 2004 civarı bir yaz gününde Murat ile, bugünkü yeni yapısı ile yeni yeni gelişmeye başlamış Alaçatı Marina’nın rıhtımında offshore balık sezonu hazırlıklarımızı konuşuyorduk. O günlerde bu işi yapan 10-12 tekne idik...tüm Ege’de.
O günden tam 3 yıl sonra, karar verildi, bir offshore yarışması yapalım dedik.
Tabii ki, olay başarılı oldu ve sensasyonel bir ilk oldu; hem İzmir, hem Ege, hem de bütün Türkiye için.
Bu serüven böylece başlayıp, sıra ile ve yarışma başına 20, 44, 50, 49, 67, 67, 83, 76, 81, 77, 72, 75, Pandemi 50/49/52, 56,65 şeklinde artan fiili katılımlar ile bugünlere gelindi. Şu anda o bölgede devamlı açık deniz (offsore), büyük balık (big-game) ve derin su (deep-drop jig) için avlanan en az 200 tekne var, başka bölgelerde de durum ayni seviyelerde olmamakla birlikte çok farklı değildir.
Bu meyanda IGFA Avrupa Konseyi oluşuyor ve ben Komite Baaşkanı seçiliyorum.
Bundan sonrası da artık herkesçe malum. Bir ilke imza atarak yepyeni bir sektör oluşturduk. Galiba güzek bir şey başarmışız.
Herkese Rast gelsin.
© Elvio Pennetti – 2024